Kızılelma Caddesi Ziya Gökalp Sokak No:2 Fındıkzade/Fatih İstanbul - Tel: 0212 588 01 40
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 10:00 - 19:00 / Cumartesi 09:30 - 13:00

Implant (Diş Ekimi)

Implant işlemi; çene kemikleri içine, çekilen dişler yerine titanyum vidaların yerleştirilmesidir. Bu işleme diş ekimi de denmektedir.

İmplant işlemi gerçekleştirildikten 3-5 ay sonra implant diş üzerine protez yapılabilir. Son yıllarda, uygun kemik yapısı ve yeterince uzun implant kullanılmışsa bu süre beklenmeden de protezler yapılabilmektedir. İmplant işleminin başarısı % 90-98′ler arasındadır. Bu oranlar ağız hijyenine bağlı olarak düşebilmektedir. Sigara kullanan kişilerde implant başarı oranı %75′lere kadar düşer.

Tabii ki her durumda implant uygulanamaz. Ciddi kalp hastalıkları ve kontrol edilemeyen şeker ve kemik hastalıkları gibi bazı sistemik hastalıklar ve yetersiz kemik dokusu gibi durumlarda implant işlemi yapılamamaktadır.

Diş hekimliğinde alternatifsiz en önemli uygulama alanları, tutmayan alt total protezlerde destek olarak kullanılması ve tek taraflı dişsizlik durumlarıdır. Diğer her durumda başka alternatifler her zaman vardır.

İmplantların modern diş hekimliğinin en önemli uygulaması olması, her zaman en estetik sonucun alınacağı anlamına gelmez. Kimi durumlarda bir köprü, bazen hareketli bir protez daha estetik bir sonuç verebilir.

Bu yüzden her olayın ayrı olarak ele alınması ve alternatif çözümlerin hasta ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi protez uygulamalarında da, başarıyı yüzdelerle ifade ederiz. Bu açıdan, son araştırmalar, hareketli protezlere göre implant ve implant destekli protezlerin çiğneme etkinliği, kemik resorbsiyonu (erimesi), yumuşak doku kaybı, kullanım süresi, destek dişlerin kaybı, açılarından daha üstün olduğunu göstermektedir. 10 yıllık araştırma sonuçlarına göre hareketli protezlerin ( tam damak veya kroşeli ) ağızda kalma oranı, %60, sabit protezlerin ( dişler kesilerek yapılan köprüler) %75, implantlarda ise %90′ ların üzerindedir . Hareketli protez kullanan hastaların, destek dişlerinin ( kroşe/kanca veya hassas tutucu/çıtçıt gelen dişler), %44 ünü kaybettiği bildirilmiştir. Çiğneme etkinliği açısından ise, tam protezlerde ( tam damak) %30-60 arası azalma olurken , diş üstü protezlerde (sabit köprü) ve implantlarda bu oran ancak %10dur (Misch).

Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar. Yılda iki kez diş hekimine gidin, günde iki kez dişlerinizi fırçalayın.

Top