Hamilelikte, ağız diş bakımının kendine özgü yanları vardır. Yapılması uygun olan veya olmayan tedaviler bulunmaktadır. Bu dönemlerde hem annenin hem bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek girişimlerden kaçınılır. Bu nedenle hamilelik öncesi ağız diş bakımı da çok önem taşımaktadır. Önemli diş ve dişeti sorunları, erken doğumlara, düşük kilolu bebek doğumlarına yol açmaktadır. Ağız diş sorunları fazla olan anne adaylarının, bazen bu tedavilerin uzun süreceğini dikkate almalarında yarar vardır. Örneğin bir diş eti tedavisi aylarca sürebilir.
Gebelik süresi, genel olarak üçe ayrılır:
Bebeğin gelişiminin en riskli olduğu dönemdir.
Genellikle, cerrahi girişimden kaçınılır. Ancak, anneye ve bebeğe zarar verecek sorunlarda girişimde bulunulmalıdır.
Bu dönemde de büyük cerrahi girişimlerden, uzun süreli tedavilerden kaçınılır. Bu dönemde, plak kontrolü, diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirmesi yapılabilir. Özellikle sık düşük yapan riskli annelerdeki tedavilere çok dikkat edilmelidir
Zorunlu diş tedavilerini yapılabildiği dönemdir. Hamilelik sonuna ertelenemeyecek durumdaki tedavi ve çekimler yapılır.
İlk dönem gibi davranılır, acil dışında tedavi yapılmaz.
Bu durum, bazı bölgelerde daha da şiddetlenerek Gebelik Tümörü oluşabilir.
Tüm bu oluşumlar gebeliğin sonlanmasıyla genellikle geriler ve kaybolur. Bu açıdan gebelik süresince ağız diş bakımı ve diş hekimi kontrolü önemlidir. Günde iki kez, kurallara uygun fırçalama ve diş ipi uygulaması ertelenmemelidir. Hamileliğin diş kayıplarına yol açtığı savı doğru değildir. Ancak bakımsızlık sonucunun etkileri daha ağır olabilir.
Kesinlikle hekime danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Genel olarak diş hekimleri, ilaç verme konusunda, hastanın doktoruna danışırlar. Diş hekimliğinde kullanılan ağrı kesiciler, antibiyotikler ve lokal anestezikler içinden, gebelik için en uygun olanlar seçilir. Örneğin ağrı kesici olarak, asetaminofen grubu kullanılır.. Tetrasiklin grubu antibiyotikler, dişlerde renklenmeye yol açtığı için kesinlikle kullanılmazlar.
Kalsiyum, fosfor ve bol vitaminli besinler alınmalıdır. Günlük olarak bir litre süt içilmelidir.