Aslında doğru tanım diş, diş etleri ve dilin üst yüzeyinin fırçalanmasıdır. Dişlerin fırçalanmasından amaç, diş ve diş etlerinin yüzeyini bir film gibi kaplayan, çıplak gözle görünmeyen bakteri plağının kaldırılmasıdır. Bakteri plağı, ağızdaki ölü doku hücreleri, besin artıkları ve bakterilerden oluşur. Diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yol açan işte bu bakteri plağıdır.
Dişlerimizi, günde iki kez yani sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce fırçalamak bizi, diş çürükleri, diş eti çekilmeleri ve iltihaplarından korur. Bu sırada dilin de fırçalanması ağız kokularını %75 oranında önler. Ağız kokusunun en önemli nedeni dilin üzerindeki girinti çıkıntılara yerleşen yemek artıklarıdır.
Diş fırçasının kılları eğilmeye başladığı zaman, fırçayı değiştirmek gerekir. Bu süre ortalama 3 aydır. Dişlerini sert fırçalayan kişilerin fırçaları daha hızlı, yumuşak fırçalayan kişilerin fırçaları daha geç yıpranır. Fırçalarının çabuk veya geç yıpranmasına göre, kişiler fırçalama sertliklerini ayarlamalıdırlar.
1- Diş fırçası, diş-diş eti sınırına 45 derecelik açı ile (üst çenede yukarı doğru,alt çenede aşağı doğru ) yerleştirilir.
2- Diş fırçası boyu ancak 2 veya 3 dişi temizleyebilir. Fırçalama küçük dairesel hareketlerle, titreşim biçiminde ve diş etinden dişe doğru süpürme biçiminde yapılır.Uygulama, beş daire ve bir süpürme şeklinde olmalıdır. Daha sonra, öndeki diğer 2 veya 3 dişe geçilir.
3- Dişlerin iç yüzeyleri de aynı biçimde temizlenir.
4- Ön dişlerin iç yüzeyleri, fırça dik tutularak aşağı yukarı hareketlerle temizlenir.
5- Dişlerin üst yüzeyleri ise fırçanın ileri geri hareketleriyle temizlenir. Ayrıca her defasında, dilin üst yüzeyi de fırçalanmalıdır.
Yaşlanma, diş eti hastalıkları, irsi veya protetik nedenlerle oluşan, dişler arasındaki geniş aralıkların temizliği için kullanılır. Ayrıca ortodontik tedavi sırasında dişler üzerine takılan apareylerin araları da bu fırçalarla temizlenir.