Eksik dişlerin fonksiyonlarını ve estetiğini sağlamak amacı ile çeşitli malzemelerden hazırlanan yapay diş ve protezlerle ilgili bölümdür.
Sabit protezler ve hareketli protezler şeklinde iki bölüme ayrılır.
Sabit Protezler: Diş hekiminin ağızdaki dişlerde yaptığı bir takım işlemlerden sonra, ölçü alınarak labaratuarda hazırladığı/ hazırlattığı ve özel yapışkanlar ile dişlere tutturulan protezlerdir (Kron- köprü). Çene kemiğine yerleştirilen implantlar üzerine de, dişler üzerine olduğu gibi sabit kron ve köprüler yapılır. Hastalar bu protezleri çıkarıp takamazlar. Gerektiğinde diş hekimleri özel aletler ile bu işlemi yapabilir.
Bu protezler, metal- porselen, tamamen porselen (Full seramik) biçimde yapılabilir.
Metal seramikler, klasik krom-kobalt alaşımı veya zirkonyum biminde, full seramikler ise Hi- ceram, empress biçiminde yapılabilir. Çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunur.
Hareketli Protezler: Hastanın takıp çıkarabildiği, akrilik ve yapay takım dişlerden yapılmış protezlerdir. Bazen ağızda az sayıda diş olduğunda akrilik malzemesinin içine metal iskeletler konulabilir.
• Tam protezler : Ağızda hiç diş yoksa yapılır.
• Parsiyel Protezler : Ağızda sabit protez yapılacak sayıda diş kalmadığında yapılır. Akrilik veya metal destekli olabilir.
• Hassas Bağlantılı Protezler :Kroşelerin (kanca) görünmesinin istenmediği, daha estetik görüntü istenildiğinde (Örneğin, ön dişlerde) düşünülmesi gereken protezlerdir.